söndag 6 oktober 2013

Camondos tragiska familjehistoria

Det var en gång en rik judisk familj som kallades för Österns Rothschild. Den sefardiska släkten Camondo ägde en av Ottomanska imperiets viktigaste banker.
Moïse de Camondo föddes i Istanbul 1860. Nio år senare flyttade familjen sin verksamhet till Frankrike där de blev lika framgångsrika. Moïse var en stor samlare och mycket intresserad av det franska 1700-talets senare hälft.

Han skaffade sig konst, möbler och porslin av förnämsta kvalitet.
1910 ärvde Moïse föräldrarnas hus på Rue de Monceau intill parken med samma namn. 
Han bestämde att riva det gamla huset och bygga ett nytt för härbärgera alla skatterna. Petit Trianon i Versailles valdes som förebild till huset som ritades av René Sergent.  Kollektionen byggdes ut efter att gamla dyrgripar blev till salu.
Huset var tänkt för sonen Nissim de Camondo  och stod färdigt när första världskriget bröt ut. Nissim hann knappt bo i det nya huset, hans plan störtade i en luftstrid 5.9.1917
De flesta salongerna i husets tre våningar ser ut att vara avsedda för representation men man kan se att familjen bodde där, det finns två sovrum och två badrum.
Moïse Cammondos dotter bodde också i huset med sin familj ända till sonen Bertrand föddes. Deras rum möblerades om efter flytten.
Då hade huset med inredningarna redan testamenterats till franska staten.  Efter Moïses död i november 1935 blev det ett museum.
Huset är den del av museet Les Arts Decoraftifs. Det underhålls till stor del med hjälp av donationer.
Möjligheten att kunna besöka ett hem som har bevarats i ursprungligt skick är sällsynt, även om detta hus inte är likt de flesta borgerliga hem från förra sekelskiftet.
Det mesta av bohaget är ju mer än hundra år äldre.
Undervåningen med tjänstefolkets matsal och kök motsvarar byggtidens moderna krav. Numera får dock hissen inte längre användas.När man har gått runt i huset och sett bilder av dess ägare, känns det nästan som man lärt känna dem. Den sista sonen Issim möter en med granskande blick på fotot. Hans farfar Nissim den äldre är modernt klädd, men farfars farfar Abraham-Salomon  i sitt gråa skägg bär österländska kläder.
Det var tur att sjuttonhundratals beundraren Moïse inte levde några år till för då skulle det nog inte finnas något museum. Hans dotter Béatrice med maken Léon Reinach och barnen Fanny och Bertrand undgick inte förintelsen. De blev deporterade och omkom alla i Auschwitz.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar