fredag 30 augusti 2013

Halonens udde vid Tusby Strandväg


Pekka Halonen var inte bara en av de största finska sekel- skiftesmålarna, utan också en innovativ husbyggare och sagoberättande familjefar.
Det stora ateljéhuset av stockvirke på udden som döpts efter honom andas lugn och strävsamhet. Även andra konstnärsvänners hus längs Tusby strandväg saknar excesser.


Konstnärskolonin i Träskändä drog till sig Pekka Halonen som förälskade sig i naturen och köpte hela udden med en hektar mark. Målarvännen Eero Järnefelt som var Ainola-tonsättaren Jean Sibelius svåger, författaren Juhani Aho och tidningsmannen J H Erkko umgicks och tog intryck av varandra. Karelianismen och naturromantiken var den tidens ismer och har satt sin prägel på husen längs muséivägen och i produktionen hos dem som bodde där.


Bondsonen Pekka Halonen föddes 1865 i Savolax, bestämde sig att bli målare, studerade i Helsingfors och Paris som Paul Gauguins elev.
Han gifte sig med sin ungdomskärlek Maija Mäkinen 1895, samma år som tomten köptes. Två år senare gjorde han en studieresa till Italien. Trots framgångar saknades pengar, husbygget tog lång tid. Pekka hyvlade fram de kraftiga stockarna med sin bror Antti, mer som snickare än timmerman.
Rummen planerades noga runt den höga ateljén. Ugnarna med cirkulerande luft konstruerades för hålla huset varmt  att bo och måla i. Bygget blev färdigt 1902.
Familjelivet sägs ha varit lyckligt. Maija födde åtta barn, skötte hushållet och planeringen, översatte böcker och fick det hela att gå runt.



På udden finns även en välskött trädgård som nu har rekonstruerats med hjälp av de målningar som har hämtat sina motiv runt knuten. Den här röda vagnen finns i en av Halonens tavlor i sommarens utställning med kända målare från den tiden.
Familjens barn fick lämna sina lekar för att sitta modell, men kompenserades av pappas fantastiska sagor som var bättre än i böcker.



Pekka Halonens landskap har beskrivits som lyriskt subtila och hans penseldrag mjuka och luftiga. Han målade gärna ute i naturen, speciellt har de snöiga vinterbilderna blivit kvar på näthinnan hos betraktaren. Han höll sig ute i kylan med sitt staffli tills färgerna frös innan han kom in för att färdigställa tavlorna.  Senare i år kan man se dem utställda här i ateljén.
Halosenniemi med sin sjöutsikt och trädgård är minst lika imponerande som Ainola dit musikvännerna länge vallfärdat.
Det var järnvägen som drog en unik koncentration av företrädare för olika konstformer till Tusby. De bodde där året om medan andra villor var sommarhus med prominenta ryska tonsättare som gäster. En militärakademi fanns också. Nu har Syväranta blivit Lotta Svärd-museum och Onnela värdshus.
En dag räcker knappt för att besöka alla ställen.
Sibeliusakademins filial Kallio Kuninkala och Pekka Halonen akademin för konstutbildning borgar för att Tusby även vidareutvecklas som konstnärligt centrum.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar