måndag 24 juni 2013

121 Majstänger på Skansen

Skansen har firat midsommar sedan öppnandet 1892. I år var det tusentals människor som köade vid ingången för att komma in till Tingsvallen och binda egna blomsterkransar, dansa  runt stången och visa upp sig.


Vid tvåtiden var det nästan omöjligt att ta sig fram för att se den långa stången mitt på den öppna platsen. Det hölls hälsningstal på olika språk om midsommarens hedniska ursprung. Sedan tågade folkdansgruppen med spelemän in, efter dem kvinnorna som dekorerade hela härligheten med blommor medan männen stod och väntade.

Vi fick höra att årets resning var historisk för att en kvinna  för första gången hade upptagits i gruppen som skulle resa  stången. Linda fick extra ohoj-rop när stången höjdes upp undan för undan med stöttar som flyttades fram för att få majstången att till slut stå rakt upp mot sommarhimlen.


Där står nu den svenska fruktbarhetssymbolen i hela sin prakt till allmän beskådan, och inom några timmar har årets lekar redan dansats färdigt. Små grodorna har hoppat runt med stora och små ben på årets längsta dag.
Barnen springer omkring i sina finaste sommarkläder och ser allmänt söta ut med blomsterkransar runt huvudet.
På Skansen har många hittat det närmaste man kan komma en lantlig idyll. Stadens gator har tömts men här uppe är det nästan trångt. På gräsmattorna i parken mellan gårdarna sitter större och mindre grupper med sin matsäck.
De som inte äter och dricker kan lyssna på folkmusik utomhus eller inne i Seglora kyrka.
För säkerhets skull firar man dock midsommar i hela tre dagar, så grodorna fortsätter att hoppa runt stången ända till söndagen.
Majstången står kvar långt in på hösten tills alla blommor och löv har vissnat.

http://www.skansen.se/sv


     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar