torsdag 26 juli 2012

I Lund lever Kulturen

Kulturhistoriska förenigen för södra Sverige grundades för 130 år sedan av Georg Karlin. Tio år senare - bara ett år efter Skansen - kunde Kulturen invigas som världens andra friluftsmuseum. Sedan dess har Kulturen byggts ut och utvecklats kontinuerligt.
Från några tiotal föremål har samlingarna ökat till mer än en kvarts miljon föremål och en miljon arkeologiska fynd.
Georg J:sson Karlin hade ståndssamhället som utgångspunkt för att skildra södra Sveriges kulturhistoria.

Det fanns många gamla hus bevarade som var intressanta att förvärva. Skansens grundade Artur Hazelius var dock i början en överlägsen konkurent eftersom han var skickligare på att tigga pengar. Adel, präster, borgare och bönder från stadskvarter och torpmiljöer, hem för fattiga och rika finns nära varandra i flera kvarter mellan gräsmattor och trädgårdar. De flesta husen är från 1700- och 1800-talet men det finns spår från mycket äldre tider.
Kulturen blev till slut mer än ett friluftsmuseum, i tidens strävan att visa allt man hade, kom helheten att bli som både Skansen och Nordiska museét i förening. Man går in i ett gammalt hus med ursprunglig miljö i rummen, och en trappa upp får man se en modern utställning om något helt annat.
Historiska utställnigen i det stora Vita entréhuset spretar åt många håll från en exposé över medeltiden till Kina, modernismen och koncentrationsläger. I Allmogehallen finns uråldriga interiörer från skånska bondstugor.
Det finns även byggnader som innehåller olika samlingar, glas, porslin, silver eller textil till exempel. Keramiksamlingen hör till de största i Norden.

 Många av stadshusen rymmer flera olika utställningar.
Ibland sticker det pedagogiska anslaget lite väl mycket i ögonen. Det är svårt att sovra i mängden av intryck när man inte vet vilket barnvänligt arrangemang som kan dyka upp runt hörnet. De gamla bevarade husen känns,trots att de är rekonstruerade,mer autentiska oavsett om väggarna är klädda med dyrbara tapeter eller gamla tidningar.


Den kanske mest imponerande är Thomanderska gården som byggdes i Lund för en professor 1814 men som fått sitt namn efter Johan Henrik Thomander som bodde där 1833-1851. Hans dotter köpte huset när hon var över 80 år gammal och skänkte sitt barndomshem till Kulturen.
De olika rummen återställdes som hon mindes dem, delvis med hennes egna möbler.
På bilden syns biskopen/professorns bibliotek.
Kulturen har så mycket att erbjuda att man nog måste återvända många gånger för att kunna välja vad man vill se och lära av. Det roligaste är att man ofta blir överraskad av något oväntat som dessa perspektivtapeter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar